Carlos Gonzales – Moje dziecko nie chce jeść

Odżywianie i przybieranie na wadze to jeden z tematów, który zajmuje rodziców od pierwszych dni życia dziecka. Na początku w szpitalu codzienne ważenie w celu sprawdzenia utraty wagi, następnie przybieranie na wadze jako wyznacznik prawidłowego karmienia piersią i wreszcie sprawdzanie siatek centylowych przez lekarzy pediatrów nawet po rozpoczęciu rozszerzania diety. Kiedy dziecko je chętnie i przybiera na wadze zgodnie z „tabelami”, wszystko jest w porządku, ale co w przypadku, gdy dziecko jeść nie chce albo tylko tak się wydaje rodzicom?

Na te i wiele innych pytań związanych z odżywianiem dzieci próbuje odpowiedzieć w swojej książce Carlos Gonzales, hiszpański pediatra posiadający trójkę swoich dzieci. Jest on autorem książek o tematyce rodzicielskiej oraz założycielem Katalońskiego Stowarzyszenia Karmienia Piersią.

Książka „Moje dziecko nie chce jeść. Poradnik nie tylko dla rodziców niejadków” została wydana w Polsce 2013 przez Wydawnictwo Mamania. Autor przeprowadza czytelnika przez kolejne rozdziały, które są odpowiedziami na najczęściej pojawiające się problemy związane z karmieniem dzieci. Każdy z poruszanych tematów jest również zaprezentowany ze strony rodziców, którzy napotkali na swojej drodze dany problem: Carlos Gonzales przytacza historie z jakimi zgłaszali się do niego pacjenci.

Książka została podzielona na 7 części:

1. Wprowadzenie. Czy jakieś dziecko w ogóle je wystarczająco dużo? – Gonzales wyjaśnia, że według jego doświadczenia kwestia braku apetytu u dzieci jest jednym z najczęstszych problemów, z którym matki zgłaszają się do przychodni
  2. Cześć Pierwsza. Przyczyny – w tej części czytelnik może dowiedzieć się jakie są najpopularniejsze przyczyny „braku apetytu” i jakie zachowania ze strony rodziców mogą problem pogłębiać
  3. Cześć druga. Co robić, jeżeli już nie je – Gonzales proponuje tutaj zastosowanie pewnego eksperymentu, który ma pokazać zmartwionym rodzicom, że w większości przypadków, dzieci wcale za mało nie jedzą
  4. Cześć trzecia. Jak zapobiec problemom – to cześć poświęcona dużej ilości wiedzy teoretycznej dotyczącej karmienia piersią, mlekiem modyfikowanym oraz wprowadzania stałych pokarmów
  5. Cześć czwarta. Najczęstsze wątpliwości – daje odpowiedzi na często zadawane przez rodziców pytania związane z odżywaniem dzieci
  6. Dodatek. Trochę historii – pokazuje przykładowe jadłospisy zalecane dzieciom przed laty
  7. Epilog. A gdyby nas ktoś zmuszał do jedzenia? Atak brygady żywieniowej – o karmieniu z przymrużeniem oka :)

Carlos Gonzales porusza w swojej książce wiele istotnych kwestii: rozpoczynając od słabego przybierania na wadze, poprzez problem czy karmić piersią czy mieszanką, aż po sposoby na „zagadanie” dziecka, aby nie zauważyło, że właśnie ładujemy mu do buzi kolejną porcje znienawidzonej zupy. Jednak w moim odczuciu najbardziej istotną myślą przewodnią książki jest stwierdzenie, że dorośli zapominają o tym, że dzieci też są ludźmi. Ludźmi, którzy mają swoje potrzeby, pragnienia i własne zdanie. Ludźmi, przed którymi jeszcze lata nauki i nabierania doświadczenia, co im się nie uda, jeżeli osoby im najbliższe będą ignorować ich zdanie i potrzeby od samego początku.

Warto przeczytać książkę „Moje dziecko nie chce jeść” nie tylko wtedy, gdy nam się, że dziecko je za mało albo za mało przybiera na wadze. Warto ją przeczytać przede wszystkim dlatego, że może zdecydowanie zmienić nasze patrzenie na dzieci i kwestie związane z ich zachowaniem, które dorosłym wydaje się być nieracjonalne.

autor: Dominika