Otwieramy trzeci Klub Rodziców!

Już 4 maja otwieramy dla Was drzwi trzeciego Klubu Rodziców! Nowa lokalizacja mieści się na oś. Oświecenia 39.

Dzielna ekipa wolontariuszy poświęciła tegoroczną majówkę, aby przygotować to miejsca dla Was.

Historia

Historia naszej aktywności jako gospodarzy Klubu Rodziców sięga 2019 roku. Wtedy Powstał pierwszy Klub Rodziców Fundacji Polekont przy ul. Kurczaba 2. Udało się nam stworzyć tam prawdziwą miejską wioskę, której skuteczność zweryfikowała pandemia Covid-19. Wtedy to doświadczyliśmy, że silne relacje, wzajemne wsparcie oraz uważność na potrzeby innych owocują niesamowitymi działaniami.

W 2020 roku otworzył się drugi Klub przy ul. Dąbskiej 18D, choć jego start był znacznie trudniejszy, bo miał miejsce w samym środku pandemii. Niemniej jednak także tutaj budujemy środowisko pełne wsparcia i nieoceniającej obecności, które sprawia, że rodzicielstwo staje się łatwiejsze.

Rozwój

Wokół Fundacji Polekont stale rośnie grupa zaangażowanych w jej działania osób. Dzięki nim możemy sięgać po więcej. Mając wsparcie zaufanych i zaangażowanych ludzi, możemy pozwolić sobie na kolejne projekty. Takim właśnie okazał się być nowy, trzeci już Klub Rodziców.

Tym razem znaleźliśmy miejsce na osiedlu Oświecenia. Lokal co prawda daleki był od ideału, ale to nas nie powstrzymało. Entuzjazmem, optymizmem i niewyobrażalnym zaangażowaniem można góry przenosić, a co dopiero zamienić dawną siedzibę fryzjera na przytulne miejsce dla rodziców z małymi dziećmi.

Zaangażowanie

Tak oto nasze dotychczasowe wysiłki, doświadczenie i osiągnięcia przyczyniły się do kolejnego sukcesu. Dobrze oceniony projekt pozwolił Fundacji na wygranie konkursu i dał zielone światło do działania. A pracy było mnóstwo!

Zwróciliśmy się do Was o wsparcie i jak zwykle nie zawiedliśmy się! Dziękujemy Wam ogromnie za zaangażowanie w Naszą zbiórkę. Dzięki waszej hojności mogliśmy przystąpić do remontu mniej martwiąc się o środki finansowe.

Zaczęliśmy od ciężkich i tak zwanych „grubych” prac, polegających na wyburzeniu ściany, by dostosować toaletę. Przestrzeń zmienia się, by lepiej służyć naszym gościom.

Kolejnym krokiem było odświeżenie ścian. Nie udałoby się to, gdyby nie zaangażowanie wyjątkowych wolontariuszy. Agnieszko, Asiu, Marto, Janku, Tymonie, Piotrze – dziękujemy! Bez Was na pewno nie byłoby to możliwe.

Ogromnie budujące jest tak ogromne wsparcie, i to jeszcze w majowy weekend. Niezliczona ilość godzin poświęcona na malowanie, szpachlowanie, sprzątanie, czyszczenie lamp, mycie okien, zakupy i skręcanie mebli.

Wielkie dzięki!

W drodze

Już 4 maja otwieramy się dla Was! Jeszcze trochę pracy przed nami: nadal czekamy na obiecane szyny najazdowe na schody prowadzące do Klubu, niebawem pojawi się miękka wykładzina pod delikatne stópki waszych maluchów, nie zakończył się jeszcze remont łazienki.

Jesteśmy w drodze, będziemy się zmieniać i dopasowywać do waszych potrzeb, bo to miejsce dla Was. Na półkach niebawem pojawi się więcej zabawek i książek, na ścianach znajdą się kolorowe dekoracje, a wnętrze wypełni śmiech i odgłosy dziecięcych zabaw. Nie możemy się doczekać.

Zapraszamy Was serdecznie do naszego nowego Klubu Rodziców z dziećmi do lat 3. Projekt ten jest współfinansowany ze środków Miasta Krakowa i dzięki temu jest dla odbiorców całkowicie bezpłatny.

Przybywajcie do nas codziennie w godzinach otwarcia. Na ciepłą kawę i herbatę zapraszamy bez zapisów :). Na proponowane zajęcia zapisujcie się przez formularz na stronie Klubu, szczegóły w Harmonogramie.

Nie możemy doczekać się spotkania z Wami!