Warsztaty kompetencyjne

Żadne dziecko nie przychodzi na świat z instrukcją obsługi.

Nie ma też jednej recepty na każde zachowanie dziecka, a każdy rodzic szuka swojej własnej ścieżki na sposoby radzenia sobie w trudnych sytuacjach.

W naszej Fundacji nie dajemy gotowych rozwiązań, nie głosimy „prawdy objawionej” ani nie przekonujemy do metod, które są zawsze skuteczne. Wierzymy w idę wychowania w szacunku do potrzeb ludzi małych i dużych. Jesteśmy też przekonani o dobrych intencjach rodziców szukających najlepszych rozwiązań w codziennych wyzwaniach i trudnościach.

Na naszych warsztatach rozkładamy na czynniki pierwsze różne tematy, z którymi zderzają się rodzice zarówno mniejszych jak i większych dzieci. W czasie naszych warsztatów opieramy się o najnowsze publikacje z dziedziny wychowania i rozwoju dzieci, korzystamy z wiedzy polskich i światowych  autorytetów, a także wraz z uczestnikami pracujemy na wspólnych doświadczeniach, wyciągając wnioski oraz szukając przydatnych i praktycznych rozwiązań.

Poruszamy między innymi następujące tematy:

• dziecięca agresja
  • bunt dwulatka
  • wychowanie bez kar i nagród
  • rodzicielstwo a relacja parterów
  • work-life balance
  • nowe dziecko w rodzinie
  • rozwój przez zabawę
  • adaptacja do żłobka i przedszkola
  • skuteczna i empatyczna komunikacja
  • techniki skutecznego uczenia się
  • narzędzia coachingowych w edukacji
  • zarządzanie czasem i obowiązkami

Spotkanie: Wysoko wrażliwe dziecko

25 Lut 2020 10:00 - 11:30

Szacuje się, że około 15-20% populacji dzieci to osoby o wysokiej wrażliwości. Co to naprawdę znaczy? Na spotkaniu porozmawiamy o tym, dlaczego niektóre dzieci więcej płaczą albo napotykają trudności tam, gdzie dla innych dzieci ich nie ma. Porozmawiamy o tym, co może zrobić rodzic, aby wspomóc swoje dziecko, a także gdzie szukać wsparcia, gdy rodzicielskie zasoby są na wyczerpaniu.

Warsztat: Zajęcia ruchowe dla dzieci powyżej 1,5 roku życia

27 Lut 2020 17:30 - 18:30

Tym razem Ania, która zazwyczaj organizuje "wyciski" naszym mamom, zaprasza dzieci i rodziców do wspólnej zabawy. Ania proponuje zajęcia w oparciu o metodę ruchu rozwijającego stworzoną przez fizjoterapeutkę Weronikę Sherborne. O co w tym chodzi? O rozwijanie za pomocą ruchu świadomości własnego ciała oraz otaczającej nas przestrzeni. To także usprawnianie ruchowe, dzielenie przestrzenie z innymi osobami oraz nawiązywanie kontaktu za pomocą ruchu i dotyku.

Prosimy o przyniesienie kocyków dla dzieci

Tatusiowie mile widziani! Prosimy aby zarówno dzieci jak i rodzice przyszli w strojach wygodnych do ćwiczeń.

Warsztat: Kleksowy stworek

28 Lut 2020 10:00 - 11:00

Malowanie farbami to jedna z najwspanialszym dziecięcych aktywności. Tym razem małe rączki wykonają plastyczne dzieło, do którego zaangażują różne zmysły. Będzie zabawa! Będzie na pewno:

• brudno
  • wesoło
  • kolorowo
Konieczne są ubrania robocze!
Bardzo prosimy o przyniesienie dzieciom odzieży zabezpieczającej przed ubrudzeniem lub przyjście w ubraniach, które mogą się pobrudzić. Zależy nam na dziecięcej swobodzie.

Jeżeli chcesz zorganizować warsztaty, skontaktuj się z nami: oddzwonimy i ustalimy terminy i zasady współpracy.