Warsztaty kompetencyjne

Żadne dziecko nie przychodzi na świat z instrukcją obsługi.

Nie ma też jednej recepty na każde zachowanie dziecka, a każdy rodzic szuka swojej własnej ścieżki na sposoby radzenia sobie w trudnych sytuacjach.

W naszej Fundacji nie dajemy gotowych rozwiązań, nie głosimy „prawdy objawionej” ani nie przekonujemy do metod, które są zawsze skuteczne. Wierzymy w idę wychowania w szacunku do potrzeb ludzi małych i dużych. Jesteśmy też przekonani o dobrych intencjach rodziców szukających najlepszych rozwiązań w codziennych wyzwaniach i trudnościach.

Na naszych warsztatach rozkładamy na czynniki pierwsze różne tematy, z którymi zderzają się rodzice zarówno mniejszych jak i większych dzieci. W czasie naszych warsztatów opieramy się o najnowsze publikacje z dziedziny wychowania i rozwoju dzieci, korzystamy z wiedzy polskich i światowych  autorytetów, a także wraz z uczestnikami pracujemy na wspólnych doświadczeniach, wyciągając wnioski oraz szukając przydatnych i praktycznych rozwiązań.

Poruszamy między innymi następujące tematy:

• dziecięca agresja
  • bunt dwulatka
  • wychowanie bez kar i nagród
  • rodzicielstwo a relacja parterów
  • work-life balance
  • nowe dziecko w rodzinie
  • rozwój przez zabawę
  • adaptacja do żłobka i przedszkola
  • skuteczna i empatyczna komunikacja
  • techniki skutecznego uczenia się
  • narzędzia coachingowych w edukacji
  • zarządzanie czasem i obowiązkami

Warsztat: Co to jest wypalenie rodzicielskie?

7 Lip 2020 09:30 - 10:30

Wypalenie kojarzy się nam zdecydowanie z tematem zawodowym. Istnieje jednak takie coś jak wypalenie rodzicielskie i są na to nawet badania naukowe! Co to takiego to wypalenie? Czym się objawia? Kto jest nim zagrożony i jak się przed nim bronić?

Warsztat: Zajęcia twórcze dla dzieci: Domowa zabawka sensoryczna

8 Lip 2020 09:30 - 10:30

Uwaga uwaga! Przenosimy nasze wirtualne spotkania z zajęciami twórczymi z "online" do "real live!" Zapraszamy do wspólnej zabawy z dziećmi, nawet tymi najmłodszymi. Stworzymy razem zabawkę sensoryczną. Zajęcia dla dzieci z opiekunem. Prosimy o zapewnienie dzieciom swobodnych ubrań, które mogą ewentualnie się pobrudzić.

Spotkanie on line: Czy minimalizm w rodzicielstwie jest możliwy?

9 Lip 2020 10:00 - 11:00

Spotkanie odbywa się on line na naszej wirtualnej grupie Facebookowej. Porozmawiamy o tym czy można być minimalistycznym rodzicem, czy warto i co to znaczy? Porozmawiamy o potrzebach i zachciankach. Porozmawiamy o niezbędniku na początku rodzicielstwa, o zabawkach i innych super potrzebnych gadżetach. I o tym co minimalizm może zrobić dla naszych relacji w rodzinie.

Warsztat: Kaligrafia od kuchni

10 Lip 2020 09:30 - 10:30

Czy kaligrafia może przydać się na co dzień, czy to tylko odświętna fanaberia? Estetyczny jadłospis, to szansa nie tylko na ćwiczenie kaligrafii, ale żeby coś sensownego w kwestii jedzenia zaplanować. Opowiemy też o tym skąd czerpiemy pomysły do "szybkiej kuchni" i jak nie zwariować, kiedy każdy z domowników lubi jeść co innego

Warsztat: Zajęcia twórcze dla dzieci: Zrolowane zwierzaki

13 Lip 2020 09:30 - 10:30

Uwaga uwaga! Przenosimy nasze wirtualne spotkania z zajęciami twórczymi z "online" do "real live!" Zapraszamy do wspólnego stworzenia papierowego zoo 🙂 Wspólnie zrobimy zwierzątka z rolek po papierze toaletowym. Zajęcia również dla dzieci starszych (3-6 lat), młodsze będą pracować przy wsparciu opiekuna. Zajęcia dla dzieci z opiekunem. Prosimy o zapewnienie dzieciom swobodnych ubrań, które mogą ewentualnie się pobrudzić.

Warsztat: Zajęcia twórcze dla dzieci

29 Lip 2020 09:30 - 10:30

Uwaga uwaga! Przenosimy nasze wirtualne spotkania z zajęciami twórczymi z "online" do "real live!"   Zajęcia dla dzieci z opiekunem. Prosimy o zapewnienie dzieciom swobodnych ubrań, które mogą ewentualnie się pobrudzić.

Jeżeli chcesz zorganizować warsztaty, skontaktuj się z nami: oddzwonimy i ustalimy terminy i zasady współpracy.