Kulki mocy

Kto próbował kulek zrobionych przez Magdę zaserwowanych podczas Kręgów Porodowych oraz na zajęciach Mamo bądź fit!, ten wie. Absolutne mistrzostwo świata: smaczne i zdrowe, a do tego dodają energii!

Składniki
  • 200g daktyli suszonych bez pestek
  • 3 łyżki migdałów
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 2 łyżki sezamu
  • 3 łyżki naturalnego kakao
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
Przygotowanie

Daktyle przekładamy do miski, zalewamy szklanką gorącej wody i odstawiamy na 15 minut, po upływie tego czasu odsączamy.

Migdały, sezam, wiórki kokosowe i orzechy nerkowca mielimy na mąkę (można w blenderze), po czym dodajemy daktyle i kakao i miksujemy na gładką masę.

Powstała masa służy do formowania kulek. Jeśli jest mało słodka, warto dodać odrobinę płynnego miodu. Dla urozmaicenia smaku można dosypać ulubione przyprawy: cynamon, kardamon lub chilli.

Kulki formujemy mocząc dłonie w wodzie, a następnie schładzamy przez 1h w lodówce.

Można obtoczyć kulki w wiórkach kokosowych lub w kruszonych orzechach.