Mleczne wsparcie

Mleczne wsparcie to długoterminowy projekt prowadzony przez Fundację Polekont, promujący naturalne karmienie mlekiem mamy

Projekt w roku 2016 uzyskał dofinansowanie ze środków programu Funduszu Inicjatyw Obywatelskich  Województwa Małopolskiego, a następnie został przekształcony w grupę wsparcia dla kobiet w ciąży oraz młodych mam.

Charakter spotkań

Spotkania w cyklu Mleczne Wsparcie mają charakter grupy wsparcia. To miejsce gdzie młode mamy, a także kobiety oczekujące narodzin swojego dziecka, mogą spotykać się i wymieniać doświadczeniami i wątpliwościami. To miejsce, gdzie słuchamy i rozmawiamy, ale nie oceniamy. Nie krytykujemy decyzji i wyborów, natomiast wspieramy w chwilach słabości, pomagamy znaleźć najlepsze rozwiązania oraz wymieniamy się wartościowymi kontaktami do wspierających specjalistów. Jest to grupa stworzone przez matki dla matek.

Tematyka

W ramach comiesięcznych spotkań rozmawiamy o cieniach i blaskach macierzyństwa, a szczególnie tematach związanych z karmieniem piersią. Wiemy, że to co naturalne, nie zawsze jest łatwe i czasem wymaga wiele siły i samozaparcia. Wspólne dzielenie się doświadczeniami, również tymi trudnymi, wzmacnia i zwiększa szansę na zalezienie właściwych rozwiązań. Pomagamy przygotować się tym, którzy są dopiero na początku mlecznej drogi, przekazujemy namiary na dobrych specjalistów, oswajamy z najczęstszymi trudnościami.

Podczas spotkań Mlecznego Wsparcie nie diagnozujemy i nie doradzamy medycznie, gdyż naszym celem nie jest zastąpienie opinii specjalisty. Chcemy wspierać, szukać możliwych opcji i dzielić się doświadczeniami.

Galeria

Przy okazji zapraszamy do przeglądnięcia zdjęć karmiących mam w naszej Galerii. Zdjęcia zostały wykonane w trakcie sesji fotograficznych realizowanych w ramach projektu.

Jeśli karmienie naturalne jest Ci bliskie
Jeśli jesteś w ciąży i przygotowujesz się do karmienia piersią
Jeśli jesteś mamą i karmienie piersią Cię zaskoczyło
Jeśli masz za sobą swoje trudności i chciałabyś o nich opowiedzieć innym

Przyjdź na spotkanie!

Zapraszamy do znalezienia Wydarzenia Mleczne Wsparcie na naszym Facebook’u.

Mleczne Wsparcie - Karmiąca Mama wraca do pracy

5 Lut 2019 12:30 - 14:00

Jak co miesiąc zapraszamy na spotkanie naszej karmiącej grupy Mleczne Wsparcie. Tym razem porozmawiamy o karmieniu piersią i powrocie do pracy: czy aby na pewno musi być on równoznaczny z zakończeniem karmienia piersią? Zapraszamy wszystkich, którym temat jest bliski. Będziemy rozmawiać o:

• strategiach, jakie przydają się, aby udało się kontynuować karmienie piersią po powrocie do pracy
  • prawach i przywilejach, jakie ma karmiąca mama
  • obawach, które często pojawiają się na myśl o powrocie do pracy
Mile widziane doświadczone mamy, które chciałyby podzielić się swoim doświadczeniem. Spotkanie będzie też właściwym miejscem dla tych, którzy już myślą o powrocie do pracy i chcieliby podzielić się swoimi wątpliowściami. Spotkanie odbywa się w ramach Klubu Rodzica prowadzonego przez ArtZonę.

Jeśli potrzebujesz indywidualnej porady medycznej w dziedzinie laktacji i chcesz porozmawiać ze specjalistą o swoim konkretnym przypadku, umów się z nami na spotkanie!

Historia Mlecznego wsparcia:

• 2018-12 Spotkanie z Anną Kotlinską
    W ramach grudniowego spotkania z cyklu Mleczne Wsparcie, w zaprzyjaźnionej ArtZonie w dniu 4 grudnia 2018 o godzinie 12:30, odbyło się spotkanie z Anną Kotlińską: położną, certyfikowaną doradczynią laktacyjną (CDN CNoL) oraz badaczką ...
  • 2018-03 Spotkanie z Patrycją Sołtysik
    Marcowe spotkanie z cyklu Mleczne wsparcie dotyczyło tematu długiego karmienia piersią. To ciekawy temat, bo dla każdego “długo” oznacza coś innego. Miło nam, że nasze zaproszenie przyjęła Pani Patrycja Sołtysik, prezes ...
Historyczne warsztaty: