Miesiąc małych przyjemności

Zbliża się koniec szczególnego roku. Ciężko go wartościować, bo przecież wielu z nas doświadczyło w tym czasie wiele dobra, miłości i radości. Jednak 2020 przyniósł też sporo wyrzeczeń, strat i rozczarowań. Mimo tego, nawet w trudnych chwilach warto poszukać małych przyjemności, zadbać o siebie, zatroszczyć się o swój dobrostan.

Mama – główny logistyk codzienności

Każdego dnia pędzimy za obowiązkami i zadaniami. Planujemy i odhaczamy kolejne punkt na listach „to do”, pilnując ważnych terminów, dotrzymując umów, pamiętając o wizytach u lekarza albo szczepieniach maluchów. Dbamy o dom, rodzinę, dzieci. Zależy nam na kondycji najbliższych i ich zdrowiu, na pełnowartościowych posiłkach i rozwijających zajęciach. Wpisujemy daty urodzin, imienin i rocznic. Ale czy pamiętamy w tym wszystkim o sobie? Czy masz czas zatrzymać się i zastanowić, na czym Tobie tak naprawdę zależy?

Co jest dla mnie ważne?

Czas nie jest z gumy

Często wydaje się, że po prostu nie mamy czasu już na nic. Bo doba nie jest z gumy, nie da się wcisnąć tam kolejnej aktywności: odwiedzin w spa, rozwojowego kursu, studiów podyplomowych albo siłowni trzy razy w tygodniu. Gdy dzieci są małe, często szczytem naszej wydajności jest dotrwanie do wieczora, we względnym zdrowiu psychicznym i bez strat w ludziach. A gdy do tego dochodzi jeszcze praca zawodowa, wizja oddechu i chwili dla siebie majaczy nam niczym fatamorgana na pustynnych piaskach. Wiem to, bo też tam kiedyś byłam. I choć moje dzieci to już nastolatki, nadal zdarzają mi się dni, kiedy wydaje mi się, że nie mam nawet minuty, by skupić się na własnych myślach.

Dbanie jak oddychanie

Miesiąc małych przyjemnościW Rodzicielstwie Bliskości popularna jest metafora kubeczka zasobów: pełnego lub pustego. Możemy dać innym nie więcej niż sami mamy, bo z pustego to i Salomon nie naleje. Dlatego tak ważnym jest, by znaleźć czas na regenerację i napełnianie kubeczka. Bo gdy kubeczek cierpliwości będzie pusty, nikt na tym nie skorzysta. Dbanie o siebie jest niezbędne jak oddychanie. Troska i czułość dla samego siebie daje nam energię do dalszego działania. My sami najlepiej wiemy czego nam potrzeba i możemy to sobie dać. Być może takie działania wymagają zaplanowania, wsparcia kogoś z zewnątrz albo lekkiej zmiany organizacji. Ale na pewno jest coś, co może być dla Ciebie chwilą przyjemności, nawet gdy jesteś bardzo zabiegana, masz małe dzieci i tysiąc rzeczy na głowie. Czy to będzie ciepła kąpiel? A może gorąca kawa? Chwila ciszy, relaksujący spacer, a może jogging?

Odrobina przyjemności to zawsze nieskończenie więcej niż jej brak.

Być może nie uda się zrobić wszystkiego, na co miałabyś teraz ochotę, ale na pewno można zrobić coś. A to już naprawdę dużo. Codzienne ładowanie baterii zmniejsza szansę na ich kompletne rozładowanie.

Miesiąc małych przyjemności

Wraz z Przetwórnią Wspomnień, chcemy zaprosić Cię do dbania o siebie każdego dnia. Nie mamy tu na myśli wielkich planów i dalekosiężnych marzeń, choć wierzymy, że i na nie przyjdzie czas.

Zapraszamy Cię do „Miesiąca Małych Przyjemności”

Spróbuj, razem z nami, znaleźć codziennie chwilkę dla siebie. Począwszy od 4 stycznia, przez cztery tygodnie będziemy wysyłać do Ciebie listę pełną inspiracji, listę małych przyjemności. Zachęcamy Cię do zatroszczenia się o siebie: o swoje ciało, umysł, pasje i relacje, jakie budujesz z bliskimi Ci ludźmi.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku

Żeby wdrożyć nowy nawyk w swoje życie, trzeba mieć odwagę, żeby zacząć. Nie chodzi od razu o wielkie zmiany i dalekosiężne cele. Kluczowy jest proces, który daje nowe możliwości. Jak kropla, która draży skałę, małe zmiany w naszym życiu mogą przynieść spektakularne efekty, gdy damy im czas na działanie. Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku i takim właśnie krokiem może być wzięci udziału w naszym wyzwaniu. Będziemy się razem wspierać, motywować, inspirować i szukać ciekawych pomysłów na dbanie o siebie.

Zrób pierwszy krok – zapisz się!

Jeśli chcesz otrzymywać od nas cotygodniową porcję motywacji i inspiracji w postaci przykładowej listy małych przyjemności – zapisz się. Otrzymasz też od nas piękny habit tracker w wersji pdf do wydruku, który pomoże Ci śledzić codzienny nawyk małych przyjemności. Jeśli masz ochotę na wersję papierową, możesz się zgłosić do jednego z naszych Klubów Rodziców, na Dąbskiej lub na Kurczaba i odebrać drukowany habit tracker autorstwa Przetwórni Wspomnień. Będzie nam niezmiernie miło jeśli dołączysz do nas. Wspólnie sprawimy by Nowy Rok zaczął się dobrze, z dużą dawką czułości i miłości dla samej siebie.