Wioski Wsparcia

Wioska wsparcia

Bycie rodzicem nastolatka to czasem duże wyzwanie

Wsparcie dla rodziców nastolatków. Czy jest potrzebne? Przerobione wszystkie teorie bliskościowe, znajomość faktów na temat funkcjonowania i rozwoju mózgu, przeczytane książki ekspertów od rozwoju dzieci i pedagogów światowej sławy: wszystko to czasem i tak nie wystarcza, gdy zmęczony rodzic musi zmierzyć się z wyzwaniem, jakie niesie ze sobą dorastanie latorośli.

Dlatego zapraszamy Was do projektu skierowanego specjalnie do Was – rodziców dorastających dzieci!

Spotkajmy się razem w naszej Wiosce wsparcia

Porozmawiajmy o naszych bolączkach, podzielmy się doświadczeniami i trudnościami

Pozwólmy innym spojrzeć z dystansem na frustrujące nas sytuacje

Pochwalmy się sukcesami i dobrymi chwilami z naszymi dziećmi, które też przecież w tym czasie łatwo nie mają

W ramach projektu spotykamy się raz w miesiącu w ArtZonie.

Dołącz do nas!

Zapraszamy do znalezienia Wydarzenia Wioski Wsparcia na naszym Facebook’u.

Warsztat: Jak przygotować się do dorastania naszych dzieci?

28 Mar 2019 18:00 - 19:00

Dzieci szybko rosną! Mija chwila i już patrzą na nas z góry. Od pierwszych dni budujemy z nimi relację. Od urodzenia "siejemy", by zbierać plony, gdy dzieci dorosną. Celem warsztatów jest przekształcenie ich w regularnie spotykającą się wioskę wsparcia dla rodziców. Na spotkaniach będziemy rozmawiać o tym:

• jak budować trwałą i bliską relację ze swoim dzieckiem
  • jak reagować na pojawiające się trudności
  • jak wspierać się i dogadywać z parterem, drugim rodzicem dziecka, szczególnie, gdy jego zdanie jest odmienne od naszego
  • dlaczego warto już od najmłodszych lat dziecka myśleć o okresie jego dorastania
Spotykamy się w przyjaznej, nieoceniającej atmosferze. Zależy nam na tym, aby każdy mógł wypowiedzieć swoje zdanie, podzielić się swoim doświadczeniem. Stwórzmy wspólnie razem miejską wioskę dobrego wsparcia!

Krąg Opowieści Porodowych

29 Mar 2019 18:00 - 20:00

Jak co roku, na zakończenie Międzynarodowego Tygodnia Douli, spotykamy się w kobiecym kręgu, w Kręgu Opowieści Porodowych. Krąg Opowieści Porodowych to ogólnopolska inicjatywa, która rozpoczęła się w 2014 r. Jej założeniem jest, by jednego dnia spotkały się kobiety w różnych miejscach w Polsce (i nie tylko) i mówiły dobrze o porodzie. By kobiety, które spodziewają się dziecka, mogły posłuchać pięknych historii, a mamy, które mają trudne doświadczenia, nabrały pewności, że może być inaczej. Uczestniczki spotkań to kobiety, które są matkami, spodziewają się dziecka lub dopiero je planują. Różnią się wiekiem, doświadczeniami, miejscem porodu czy sposobem, w jaki przyszło na świat ich dziecko. Łączy je chęć podzielenia się piękną historią lub chęć słuchania. Niektóre z nich w bezpiecznym Kręgu mają możliwość odkrycia ziarna mocy w swoim porodzie. Wierzymy, że z każdego doświadczenia można wydobyć piękno i moc. Poród może być mocnym i pięknym przeżyciem. Może wzmacniać, rozwijać i dawać ogromną wewnętrzną siłę. Głęboko poruszyć i transformować. Sprawić, że po nim życie nabierze nowego wymiaru. Nasze kobiece ciała są wszak stworzone do rodzenia. Ale choć jesteśmy podobne, to każda z nas nosi w sercu inną opowieść. Zadziwiającą, intymną, piękną. Swoją własną: niepowtarzalną. W bezpieczeństwie kręgu stworzymy razem przestrzeń na otwarcie się i podzielenie swoimi historiami porodowymi.

Warsztat: Gdzie rodzić? Realia krakowskich porodówek

8 Kwi 2019 10:00 - 11:00

Wybór miejsca do porodu to nie lada wyzwanie. Na warsztacie porozmawiamy o tym:

• czym się kierować wybierając miejsce porodu
  • jakie są możliwości do wyboru (szpital, dom, dom narodzin)
  • jakie są plusy i minusy każdego z wyborów
  • jak wygląda opieka w czasie porodu i laktacji w krakowskich szpitalach

Warsztat: Jak przygotować się do dorastania naszych dzieci?

25 Kwi 2019 18:00 - 19:00

• jak budować trwałą i bliską relację ze swoim dzieckiem
  • jak reagować na pojawiające się trudności

Zapraszamy do kontaktu rodziców, którzy chcieliby stworzyć podobne Wioski w innych miejscach: w innej dzielnicy Krakowa lub w szkole swojego dziecka. Skontaktuj się z nami, wspólnie uzgodnimy miejsce, warunki i wszystkie niezbędne szczegóły.