Podsumowanie roku 2018

Styczeń to dobry moment na podsumowanie i przeanalizowanie działań z poprzedniego roku. Dla Fundacji Polekont rok 2018 okazał się być bardzo pracowity i owocny: poniżej kilka kronikarskich zdań. Co zatem udało się nam zrealizować w poprzednim roku?

Mleczne Wsparcie

2016-06 Sesja projekt Mleczne wsparcieSpotkania dla karmiących mam Mleczne Wsparcie to już swego rodzaju nasz „flagowy produkt”. Zapraszamy co miesiąc na bezpłatne spotkania o charakterze grupy wsparcia. Mamy stałe bywalczynie, ale z radością witamy każdą nową mamę, która ma ochotę podzielić się swoimi doświadczeniami. W 2018 odbyło się

10 spotkań

na których rozmawialiśmy nie tylko o karmieniu piersią. W zależności od potrzeb, nasze dyskusje krążyły wokół tematów rodzicielskich: rozszerzania diety, powrotu do pracy czy wyboru żłobka i przedszkola.

Cieszymy się za każdym razem, gdy niepewna mama wychodzi po spotkaniu wzmocniona i wsparta przez inne mamy. Wierzymy, że te „mamowe rozmowy” mają moc! Pragniemy budować przestrzeń pełną życzliwości i szacunku dla innego zdania, wolną od oceny i krytyki. Mleczne Wsparcie to nasza fundacyjna wioska dobrego wsparcia.

Goście Mlecznego Wsparcia

W 2018 roku udało nam się zaprosić gości specjalnych:

Tydzień Douli

Jestem DouląJak co roku w marcu obchodziliśmy Międzynarodowy Tydzień Douli. Nasza Fundacja powstała z inicjatywy dwóch doul właśnie, dlatego też czas Tygodnia Douli jest dla nas szczególnie ważny. W 2018 roku w ramach świętowania, zaprosiłyśmy Was na dwa wydarzenia:

• pokaz filmu „Oblicze porodu”, po którym miałyśmy okazje przybliżyć Wam na czym polega praca douli
  • Krąg Opowieści Porodowych w ramach ogólnopolskiej inicjatywy. Kręgi odbywają się w tym samym czasie w wielu miejscach, tworząc symboliczny łańcuch dobrych doświadczeń porodowych. Kobiety dzielą się wzmacniającymi historiami, odczarowując medialny przekaz, który często traumatyzuje narodziny. Dzięki tym spotkaniom kobiety oczekujące potomstwa mogą wysłuchać historii, które dają siłę i nadzieję na dobre doświadczenie porodowe.
Tydzień Promocji Karmienia Piersią

Od początku istnienia Fundacji, to jest od 2015 roku, bierzemy udział w Akcji Mlekoteka. Jest to ogólnopolska inicjatywa promująca karmienie mlekiem kobiecym. Wydarzenie ma miejsce zawsze w maju, w czasie Tygodnia Promocji Karmienia Piersią.

W tym roku Fundacja zorganizowała sesję zdjęciową dla mam karmiących. Jej efekty można podziwiać w Naszej Galerii.

Sesje zdjęciowe

Piękne zdjęcia karmiących mam to nie jedyny projekt fotograficzny tego roku. Na zakończenie lata Martyna Maziarz uwieczniła grupę przyszłych mam, tworzą piękne kadry w urokliwych zakątkach Parku Jordana. Zachodzące słońce, końcówka lata, piękne kobiety i zdolna fotograf (a może fotografka) – to musiało się udać! Efekty pracy Martyny również możecie podziwiać Naszej Galerii.

Kluby Rodziców

Zajęcia organizowane przez Fundację Polekont na stałe wpisały się w grafiki Klubów Rodziców dla dzieci do lat 3. W 2018 roku kontynuowaliśmy współpracę ze Stowarzyszeniem Daleko Więcej, w ramach której przeprowadziliśmy

24 spotkania

o zróżnicowanej tematyce: dla rodziców oczekujących narodzin dziecka, z zakresu edukacji żywieniowej oraz podnoszenia kompetencji rodzicielskich. W październiku 2018 roku rozpoczęliśmy współpracę z Pracownią Kulturalną, gdzie również prowadzimy przedpołudniowe spotkania dla rodziców.

ArtZona

Praktycznie od początku naszego istnienia, z ogromną przyjemnością współpracujemy z ArtZoną, która udostępnia nam swoje gościnne przestrzenie na spotkania Mlecznego Wsparcia. Jest nam szalenie miło, że jesteśmy zapraszani przez ArtZonę do udziału w różnego rodzaju akcjach. W 2018 roku miałyśmy przyjemność współuczestniczyć w projektach:

• „Heroina. Bohaterka. Festiwal Kobiet”
  • „Naturalnie Rodzinnie”
  • „Międzynarodowy Tydzień Bliskości”
  • „Nowohucka Kolęda 2018”

W ramach współpracy z ArtZoną został również zrealizowany cykl warsztatów „Smaczne zdrowe”, w skład którego wchodziło

6 dwugodzinnych spotkań

o tematyce związanej ze zdrowym odżywianiem całej rodziny.

Warsztaty z Hafiją

Spotkanie z HafijąZnana blogerka Agata Aleksandrowicz Hafija znów odwiedziła Kraków i w sierpniu 2018 spotkała się z krakowskim rodzicami na dwóch Warsztatach zorganizowanych przez Fundację Polekont. Dziękujemy za Wasz liczny udział i zainteresowanie. Mimo wakacyjnej niedzieli, frekwencja okazała się być zaskakująco wysoka. Temat „Jak łagodnie zakończyć karmienie piersią” przyciągnął wielu rodziców.

Rózne inne warsztaty dla rodziców

Poza spotkaniami w ramach Klubów Rodziców czy innych akcji organizowanych przez ArtZonę, nasza Fundacja współpracowała w 2018 roku z:

Prowadziliśmy tam warsztaty chustonoszenia, warsztaty żywieniowe, warsztaty z zakresu karmienia piersią oraz warsztaty kompetencji rodzicielskich.

Wioska Wsparcia dla Rodziców Nastolatków

Wioska wsparciaPod koniec roku rozpoczęliśmy nowy projekt pod hasłem Wioski wsparcia dla rodziców nastolatków, skierowany do rodziców dorastających dzieci. Szeroka jest oferta zajęć i warsztatów kompetencyjnych dla rodziców małych dzieci, ale ze starszakami jest już gorzej. Pragniemy stworzyć miejsce dla rodziców starszych dzieci, które wchodząc w okres dojrzewania, stanowią dla rodziców wyjątkowe wyzwanie. Miejsce, gdzie rodzice będą mogli dzielić się doświadczeniem i wspierać się nawzajem w trudnościach.

Zajęcia ruchowe

Zdjęcie z zajęć Mamo bądź fit!Przez większą część roku kontynuowaliśmy projekt Mamo bądź fit!, choć z różnym skutkiem ze względu na pogodę, a także czasami niską frekwencję. Przez blisko pół roku nasza instruktorka Magda, prowadziła Gimnastykę dla Mam z dziećmi w Klubie Rodziców prowadzonym przez Stowarzyszenie Daleko Więcej.

Nowa strona

Na koniec roku, po wielu miesiącach pracy, udało się nam uruchomić nową stronę Fundacji. Dzięki niej, możecie zdecydowanie łatwiej korzystać z naszej Wypożyczalni, a także rejestrować się na nasze wydarzenia korzystając z wygodnego Kalendarza. Nowa strona pozwoliła nam na uporządkowanie wszystkich obszarów, w których działamy. Możemy teraz przejrzyście prezentować naszą stale poszerzającą się ofertę zajęć i innych propozycji kierowanych do beneficjentów naszej Fundacji.

Co dalej?

Nie spoczywamy na laurach! Mamy nadzieję, że w 2019 będzie jeszcze ciekawiej! Chcemy dalej rozwijać się i zmieniać, dopasowując do Waszych potrzeb. Ideą Fundacji Polekont było i jest wspieranie rodziców. Dlatego Wasze rodzicielskie potrzeby są dla nas drogowskazem, wyznaczającym nasze kierunki rozwoju. Jeśli macie dla nas jakieś wskazówki, zapraszamy do Kontaktu.

Liczymy na to, że w 2019 roku będziemy się często widywać na naszych warsztatach i spotkaniach. Dziękujemy Wam za Wasze zaufanie i zainteresowanie. Bądźcie z nami w kolejnym roku!