Wioska wsparcia dla rodziców nastolatków

Nadchodzi taki moment w rodzicielstwie, kiedy coraz trudniej jest porozumieć się ze swoim dzieckiem. I choć wszyscy wiedzą, że życie z nastolatkiem pod jednym dachem bywa wyzwaniem, to jednak często sama świadomość tego faktu nie wystarcza.

Wiele jest obecnie treści wspierających rodziców małych dzieci oraz tych oczekujących na narodziny potomka. W Krakowie poza licznymi szkołami rodzenia mamy też sporo Klubów Rodziców dzieci do lat trzech. Można w nich skorzystać z różnorodnych warsztatów kompetencji rodzicielskich, spotkań ze specjalistami, czy też podzielić się doświadczeniami z innymi opiekunami dzieci w podobnym wieku.

Jednak im starsze dzieci tym mniej informacji i spotkań, mniej czasu, ale i zdecydowanie bardziej ograniczona oferta dla rodziców poszukujących wsparcia.

Dojrzewanie to nie taka prosta sprawa

A przecież okres dorastania jest trudny nie tylko dla rodziców, ale i dla samych nastolatków, którzy muszą zmierzyć się z licznymi zmianami zachodzącymi w ich życiu. Widoczne zmiany ciała to tylko jeden z aspektów, często trudnych do zaakceptowania przez młodego człowieka. A przecież nie tylko o to chodzi: zmiany nastrojów, poszukiwania własnej tożsamości, odnalezienie swojego miejsca w grupie społecznej: to wszystko potrafi przytłoczyć, a efekty mogą dać się we znaki całej rodzinie.

Dlatego też powstał pomysł stworzenia przestrzeni dla rodziców starszych dzieci, którzy szukają pomysłu na to, jak wesprzeć siebie i swoich nastolatków w tym trudnym czasie: czasie zmian i transformacji.

Dzięki gościnności ArtZony, Fundacja Polekont organizuje Wioskę Wsparcia rodziców dorastających dzieci.

Jaki mamy cel?

Chcemy, aby była to przestrzeń bezpieczna dla każdego rodzica. Dzielimy się swoimi doświadczeniami, szukamy wspierających strategii, próbujemy zrozumieć nasze dzieci.

Nie oceniamy i nie krytykujemy.

Bazując na aktualnej wiedzy o rozwoju mózgu nastolatków, szukamy sposobów, by wzmocnić relacje z naszymi dziećmi, jednocześnie dając im przestrzeń na dorastanie, oddalenie i doświadczanie.

Towarzyszymy im w tej transformacji, wspólnie przechodząc z etapu rodzicielstwa małych dzieci do etapu relacji z młodzieżą, a potem do bycia rodzicem dorosłego dziecka. My też potrzebujemy nauczyć się jak żyć w nowych okolicznościach.

Potrzebna cała wioska

Ciężko jest samemu zmagać się z wychowaniem dzieci. Już od samego początku, gdy wszystko jest nowe i przerabiane po raz pierwszy. Dorastanie to kolejny etap, gdzie wsparcie pomaga, a wspólnota doświadczeń sprawia, że wszystkie trudności łatwiej przetrwać.

Spotkania naszej Wioski będą odbywać się w Artzonie, w jeden piątek miesiąca w godzinach 17-19.

Zapraszamy Was do udziału w naszym projekcie.

O szczegółowych terminach będziemy Was informować na stronie Wioski Wsparcia i w Kalendarzu.