Jasper Juul – Przestrzeń dla Rodziny

Duński pedagog i terapeuta rodzinny, Jasper Juul, jest autorem wielu poradników dla rodziców. Najczęściej nie podaje w nich gotowych rozwiązań, ale jednak mocno inspiruje i skłania do myślenia.

„Przestrzeń dla Rodziny” to książka wydana w 2012 roku przez Wydawnictwo MiND. Nie jest ona typowym poradnikiem: to wywiad-rzeka z Juulem prowadzony przez Monikę Øien. Czytając rozmowę dwojga doświadczonych i uważnych rodziców, mamy okazję zastanowić się nad różnymi aspektami rodzinnego życia. Nie bez znaczenia jest tu wieloletnie, bogate doświadczenie terapeutyczne Jaspera Juula.

Książka została podzielona na osiem rozdziałów:

1. Dom pełen uczuć – rozpoczynamy od uczuć między partnerami
  2. Sypialnia – Kiedy dwoje staje się trojgiem porusza temat zmiany jaka nadchodzi w życiu pary, gdy oczekuje na swoje pierwsze dziecko
  3. Pokój niemowlęcia – bliskość i uczucia opowiada o relacjach rodziców z dzieckiem, a szczególnie o potrzebie budowania relacji z ojcem oraz sposobie komunikowania się z najmłodszymi
  4. Pokój dziecka – zabawa i samodzielność, to rozdział, w którym Juul rozprawia się z krzywdzącym sformułowaniem „buntu dwulatka”, przekierowując uwagę na naukę samodzielności. Poruszany jest też temat kar i nagród oraz wiele innych wyzwań z jakimi zmagają się współcześni rodzice
  5. Pokój nastolatka – bunt i odpowiedzialność czyli czas, w którym według Juul’a rola rodziców jako wychowawców dobiegła końca, a pojawia się nowa: partnerów sparingowych dla nastolatków. W rozdziale tym poruszana jest też kwestia obowiązków, zaufania, odpowiedzialności, prywatności, granic czy dialogu
  6. Łazienka – ciało i zdrowie, to rozdział o intymności, szacunku i relacji ze swoim ciałem, które jako postawy bezpośrednio wpływają na nasze dzieci i ich postrzeganie siebie
  7. Kuchnia – jedzenie i rozmowy, w tej części Monika i Jasper rozmawiają o rodzinnych posiłkach i atmosferze wspólnego stołu, o nauce dobrych manier i zdrowym odżywianiu
  8. Pokój dzienny – wspólnota i nastrój to rozdział o dobrej atmosferze: jak ją tworzyć, jak dbać o wspólną przestrzeń i przestrzeń każdego członka rodziny

Ten chronologiczny podział rozmowy pomaga usystematyzować kwestie związane ze zmianami jakie zachodzą w rodzinie, w zależności od sytuacji. Zmieniamy się i jedyne co można zrobić, to pogodzić się z tym faktem.

Rodzice muszą w pewnym momencie uznać, że to, kim byli przedtem jako para, już nie istnieje. Teraz są kimś innym.

Jasper Juul

Jasper Juul nie pierwszy raz odnosi się do zmian, jakie zachodzą w społeczeństwie, w tym także tych aspektów społecznych, które kształtują stereotypy relacji z dziećmi. Zwraca uwagę na prowadzone współcześnie badania z domeny psychologii, pedagogiki i neurobiologii oraz opisuje jakie zmiany warto wprowadzać w życie rodzinne opierając się na uzyskanych i opisanych przez naukę wynikach. W książce poruszany jest także ważny dla wielu rodzin temat rozwódu rodziców i dalszego życia w nowej, często patchworkowej rodzinie. Autorzy, korzystając także z osobistych doświadczeń, dzielą się z czytelnikami sposobami na budowanie dobrych i trwałych relacji w oparciu o dialog, szacunek i zaufanie.

Warto przeczytać „Przestrzeń dla rodziny”. To książka-drogowskaz, podobnie jak wiele innych autorstwa Jaspera Juula. Jest przydatna zarówno na początku rodzicielskiej drogi, jak i później. Choć nie jest typowym poradnikiem i stanowi jedynie przegląd tematów nurtujących rodziców, dobrze po nią sięgnąć: może zainspirować do zmiany lub rzucić nowe światło na istniejące relacje czy rodzinne sytuacje.