Zdrowe jaglane śniadanie

Kasza jaglana to królowa wszystkich kasz. Warto włączyć ją do rodzinnego jadłospisu. Nasza fundacyjna instruktorka fitness Magda, prowadząca zajęcia Mamo bądź fit!, dzieli się dziś z nami swoim przepisem na zdrowe śniadanie.

Składniki
  • kasza jaglana
  • mleko migdałowe (lub inne roślinne, albo też zwykłe, do wyboru)
  • łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie)
  • owoce wedle uznania
Przygotowanie

Woreczek kaszy jaglanej przepłukać pod bieżącą wodą. Wysypać  do garnka i zalać mlekiem kokosowym, migdałowym lub zwykłym: zależy co kto lubi (ja najbardziej lubię migdałowe). Gotować co chwilę mieszając i dolewać tak, by kasza napęczniała. Gdy będzie już gotowa można dodać łyżeczkę ksylitolu.

W wersji dla dzieci mniejszych, można dodać tarte jabłko lub banana.

Ja zrobiłam sobie z granatem i borówkami. Pychotka!

Magda

Komentarz żywieniowy: kasza jaglana jest źródłem dobrze przyswajanego białka przy stosunkowo niskiej zawartości skrobi. Jest dość kaloryczna (100 g kaszy to około 350 kcal) i ma też wysoki indeks glikemiczny, czyli szybko podnosi poziom glukozy we krwi. Jednak warto po nią sięgać, choćby ze względu na sporą zawartość witamin z grupy B, żelaza, miedzi i krzemu.